Engelli Bireylerin Hakları 2024 ile alakalı güzel bir yazı hazırladık. 18 yaşından büyük engellilere veya 18 yaşından küçük engelli yakınlarına verilen maddi bir haktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından en az %40 ve üzeri engel oranı bulunan, kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili SYDV tarafından belgelenen engellilere verilir. Engelli Bireylerin Hakları 2024 Bu koşulları taşıyanlar, yakındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilirler.
Başvuru sonrası gelir gereksinimleri incelenir. Hanenin toplam gelirinin (menkul veya gayrimenkul) ikamet eden kişi sayısına bölündüğünde net asgari ücretin üçte birinden fazla olmaması gerekir. 2022 engelli maaşı aylık olarak ödenir. Engelli Bireylerin Hakları 2024 2022 ayında engellilerin engel oranı iki kategoriye ayrılmıştır: %40 ila %69 arasında engelli maaşı ve %70 ve üzeri engelli maaşı. %70 ve üzeri engel oranına sahip olanlar, %40 ila %69 engel oranına sahip olanlara göre daha fazla aylık ödeme alırlar.
Engelli aylığı, isteğe bağlı prim ödeyenler, tarım sigortalısı ile birlikte kuruma prim ödeyenler ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar alamaz.
Contents
Engelli Bireylerin Hakları 2024
Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından %50 ve üzerinde engel oranı olan ve engelli sağlık kurulu raporunda “Ağır Engelli” olarak tanımlanan ve başka bir birey olmadan kendi bakımını üstlenemeyen engellilere evde bakım aylığı verilir. .
Resmi veya özel bakım merkezlerinde veya ikametgâhlarında bakıma muhtaç engellilere bakım hizmeti verilmesi devlet tarafından sağlanmaktadır. Bu, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelirin bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinden daha az olmasına bağlıdır.
Ölü Anne ve Babalarının Sosyal Güvenlik Güvencesinden Yararlananlar İçin;
Böyle bir durumda malullük oranı çok önemlidir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 34. maddesinde belirtildiği gibi;
1. Anne veya babalarının 5510 sayılı Kanun uyarınca hesaplanan aylığının %60 ve üzeri oranında malul olduğu anlaşılan çocuklara, 5510 sayılı Kanun uyarınca hesaplanan aylığının %25’i oranında aylık bağlanır. Bu maddede belirtilen çocuklar aylıktan ömür boyu yararlanabilir. Bu aylıktan yararlanmak isteyenlerin %60’ından fazlası, 2022 maaşı almıyor ve sigortalı olarak çalışıyor olmalıdır.
2. %60 oranının altında malul olan çocuklarda, 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış erkek çocuklarına %25, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarına %25 aylık bağlanır.
Engelli Vergi Muafiyetleri ve İndirimleri 1. Gelir Vergisinde Engelli İndirim
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın engelli indirimi, gelir vergisine tabi ücretli çalışan ya da serbest meslek kazancı elde eden engellilere, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakınlarına, gelir vergisine tabi ücretli çalışan ya da serbest meslek kazancı elde eden aile üyelerine ve basit usulde vergilendirilen engellilere, engellinin engel oranına göre aylık belirli bir miktar paranın gelir vergisinin matrahından düşürülmesi şeklinde dolaylı bir maddi kazançtır. Engelliler ve engelli yakınları vergi indirimi sayesinde normalde ödemeleri gerekenden daha az gelir vergisi öderler. Bu, ücretlilerde brüt maaştan daha az kesinti yapılarak net maaşı artırırken, serbest meslek kazancı elde edenlerde yıllık gelir vergisi miktarı daha düşüktür.
2. ÖTV’den Muafiyet
Araç Alımında ÖTV Muafiyeti: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından satın alınan araçlara ÖTV’siz ek donanım yaptıran malul ve engelliler veya %90 ve üzeri herhangi bir engeli olan malul ve engelliler için 0 km araç alımlarında ÖTV ödenmez. Engelli Bireylerin Hakları 2024 Engelli araçlar için ÖTV muafiyeti, engelli bir kişinin aracı ilk kez satın aldığında geçerlidir. Engelli kişiler, her beş yılda bir yeni bir ÖTV’siz araç alabilecektir.
Özel Araç ve Gereçlerde KDV Muafiyeti: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, engel oranı ve türü ne olursa olsun, engellilerin eğitimi, mesleklerini ve günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmış araç ve gereçler için KDV muafiyeti uygulanır. Bu muafiyet, engellilerin toplumsal hayata daha fazla katılımını teşvik etmek ve engellilerin karşılaştığı dezavantajları ortadan kaldırmak için uygulanır. Engelli Bireylerin Hakları 2024 Dikkat edilmesi gereken bir şey, engelli bireylerin KDV’den muaf tutulamayacağıdır. Sadece engeline uygun üretilmiş araç ve gereçler (baston, kabartma klavye, protez vb.) KDV’den muaftır.
Motorlu Taşıtlarda MTV Muafiyeti
Engelliler için özel bir vergi muafiyeti, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından engellilerin adına tescil edilen motorlu taşıtlarda senede iki kez motor hacmine göre alınan MTV’nin ödenmemesi şeklinde uygulanır. Engelli Bireylerin Hakları 2024 MTV muafiyetinden yararlanmak için engelli kişiler vergi dairesi müdürlüklerine başvurmalıdır. MTV muafiyeti için motorlu taşıtın motor hacmi ve engelli bireyin özür oranı ve türü önemli değildir.
Konutlarda Emlak Vergisi Muafiyeti
Engellilerin tek meskeni olan ve yüz ölçümü 200 m2’yi geçmeyen belediyeler tarafından emlak vergisinin %0 oranlı olarak ödenmesi gerekir. Engelli Bireylerin Hakları 2024 Mesken sahibi veya hissesi olabilir. Bu haktan yararlanmak isteyen engelli vatandaşlar, bağlı bulundukları belediyeye engelli sağlık kurulu raporları ile başvurabilirler. Engelli kişinin konutu mesken olarak kullanması, ev vergisinden muaf tutulabilmesi için gereklidir. Bu vergi istisnası, yazlık veya kışlık olarak kullanılan konutlar için geçerlidir.
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Engellilerin kullanımına ait yurt dışından ithal edilen özel araç ve gereçler gümrük vergisinden muaftır. Engellilerin özel menfaatlerini ve diğer insanlarla arasında bulunan dezavantajlı durumu ortadan kaldırmak için eşyalar engelli bireylerin kendisi ya da kamu yararına çalışan bir dernek ya da bu tür kuruluşlar tarafından getirilebilir. İthal edilebilecek eşyalar şunlardır: engel türüne göre özel olarak yapılmış araç ve gereçler; hareket ettirici donanımı bulunan koltuklar, bisikletler, motosikletler ve motor hacmi 1600 CC’yi aşmayan binek otomobiller; engel oranı ve türü nedeniyle el ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş engelliler tarafından bizzat kullanılamayacak; ancak 3. dereceye kadar olan bir yakını tarafından kullanılabilecek motor hacmi 2500 CC’ye kadar olan binek otomobiller (binek otomobiller