Kilo aldıran ilaçlar nelerdir? Birçok insan bunu merak ediyor. 2024 yılında zayıflıktan şikayet edenlere güzel bir yazı hazırladık. İğne ve ilaçlarla kilo almak mümkün mü, Kilo aldıran ilaçlar nelerdir? İle alakalı detayları görebilirsiniz.
Contents
Kilo Aldıran İlaçlar Nelerdir? İlaçlarla Kilo Almak
Kilo alma hapları, bir doktor tarafından verilen ve reçetesiz satın alınabilen ilaçlardır. Kilo alıcı ilaçlar zayıflığa sahip kişiler için kullanılabilir. Bu ilaçlar ancak bir uzman tarafından kullanılmalıdır. Kilo aldıran ilaçlar kullanmadan önce mutlaka bir tahlil yapılmalı ve vücudun tepkileri değerlendirilmelidir. Bu ilaçların özellikle tiroit, kalp ve tansiyon gibi hastalıklara sahip kişilere verilmesi tavsiye edilmemektedir. İlaçlarla Kilo Almak Bununla birlikte, doktor gözetiminde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçlar, bir beslenme uzmanıyla birlikte alındığında kilo kontrolü sağlamak mümkün olabilir.
Kilo aldıran ilaçlar, genellikle çeşitli nedenlerle kilo almak isteyen veya kilo alamayan kişiler için reçete edilebilir. Ancak, kilo aldıran ilaçların kullanımı her zaman doktor gözetiminde olmalı ve bir sağlık uzmanının önerisiyle başlanmalıdır. Kilo aldıran ilaçlar, genellikle iştah artırıcı etkileri olan veya metabolizmayı değiştiren ilaçlar olabilir. Bu ilaçlar arasında şunlar yer alabilir:
Mirtazapin: Antidepresan ilaçlar arasında yer alan mirtazapin, iştah artırıcı etkilere sahiptir.
Kortikosteroidler: Astım, romatoid artrit gibi inflamatuar durumların tedavisinde kullanılan kortikosteroidler, su tutma ve iştah artışına neden olabilir.
Oral Kontraseptifler: Bazı kadınlar, doğum kontrol hapları kullanmaya başladıklarında kilo alabilirler.
Antipsikotik İlaçlar: Şizofreni veya bipolar bozukluk gibi durumların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar, kilo alımına neden olabilir.
Glukokortikoidler: Astım, romatoid artrit gibi durumların tedavisinde kullanılan glukokortikoidler, su tutma ve kilo artışına yol açabilir.
Ancak unutulmamalıdır ki kilo aldıran ilaçların kullanımı bazı yan etkilere neden olabilir ve herkes için uygun olmayabilir. Bu tür ilaçları kullanmadan önce, bir doktora danışmak önemlidir. İlaçlarla Kilo AlmakAyrıca, sağlıklı bir kilo alımı için dengeli bir beslenme ve düzenli egzersiz de önemlidir.
Antidepresanlar
Kilo kaybı, ilacın yan etkilerinden biri olabilir. Bu, en yaygın olarak reçete edilen antidepresan türü olan SSRI’nin (seçici serotonin geri alım inhibitörü) bir yan etkisidir. Sonuç olarak, Paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) ve sitalopram (Celexa) gibi SSRI’lar beyindeki serotonin seviyesini artırır. Serotonin, aynı zamanda biyolojik ve nöronal süreçlerin yanı sıra kilo ve iştah kontrolünde de rol oynar. Bu nedenle, iştah mekanizması üzerinde etkili olduğu için kilo aldırıcı etkiye sahiptir.
Antipsikotik ilaçlar
Antipsikotiklerin bir kısmı kilo alımına neden olabilir. Kilo alımı, kullanılan antipsikotik ilaca bağlı olarak değişebilir, özellikle ikinci kuşak antipsikotikler.
Antipsikotik ilaçlar ilk olarak şizofreni için kullanılmış olsa da son zamanlarda bipolar affektif bozukluk, anksiyete bozuklukları ve depresyon için de kullanılmaktadır. Antipsikotiklerin kilo aldırdığı bilinmesine rağmen, atipik antipsikotiklerin kullanılması ile birlikte bu ilaçlara bağlı kilo artışı daha fazla önem kazanmıştır. Günümüzde kullanılan antipsikotikler arasında düşük potanslı fenotiazinlerden klorpromazin ve atipik antipsikotiklerden klozapin, olanzapin, risperidon ve ketiapin, klinik kullanımlarında kilo alımı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Aripiprazol, amisülpirid ve ziprasid, diğer aripiprazol ve diğer atipikler arasında kilo alımına neden olmadıkları gösterilmiştir. İlaçlarla Kilo Almak
Antikonvülzan ilaçlar
Antikonvülzan ilaçlar ise iştahı artıran diğer bir ilaç grubudur. Valproik asit, gabapentin, vigabatrin ve karbamazepin, konvülzan ilaçlar arasındadır. Lityum ve valproik asit, duygudurum düzenleyicileri arasında kilo artışı ile bağlantılıdır. Kilo alımı nötr ilaçlar lamotrijin, karbamazepin ve okskarbazepindir. Kilo kaybı ile bağlantılı olan tek duygudurum düzenleyici, topiramattır. Tedavinin ilk 4-6 ayında, topiramat kullanan kişilerin yüzde 6-16’sında kilo kaybı görülür.
Beta bloker ilaçlar
Beta bloker kullanımı ile kilo alımı arasında bir ilişki bulunmuştur. Hastalar, bu ilaçlarla tedaviye başlarken kilolarında bir miktar artış olduğunu bildirmiştir. Bu yan etki nadir olmasına rağmen, yalnızca bazı beta blokerlerde görülebilir. Bununla birlikte, daha yeni beta bloker türleri kilo vermezken, daha eski türleri kilo verebilir. İlaçlarla Kilo Almak Beta bloker ilaçlar kullandıktan sonra kilo artışının bir başka nedeni, metabolizmada meydana gelen değişiklikler veya başka bir ilaç türünden bir değişiklik olabilir.
İlacın ilk kullanımının ardından bazı eski beta bloker türleri biraz kilo verebilir. Beta bloker ilaçları kullanımı ile kilo artışı arasındaki ilişki her hasta için aynı değildir.