Erol Orkun Turan Blog İnternet Blog Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalı? 2024
Blog

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalı? 2024

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalı? Kış ayları geldiyse bu soru sık sık sorulur. Bu yazımızda kombi bakımına ait birçok şeyi öğreneceksiniz. Havaların soğumaya başlaması başladı. Dışarıda katkat giyinmeye başladık ve evlerde kombilerimizi yükseltmeye başladık. Böylece, sadık dostumuz kombiler soğuk günlerde arıza yaparak bizi yarı yolda bırakmasın diye bakımı ve temizliği gündemimize geldi.

Yaz aylarında bir kombi arızası tolere edilebilir, ancak kışın meydana gelebilecek bir arıza hiç de hoş olmaz. Sonuç olarak, kışa girmeden önce kombilerimizi yeniden gözden geçirmemiz yararlı olacaktır. Aksatmamanız gereken bu konu hakkında ihtiyacınız olan tüm önemli ayrıntıları sıralamaya başladık.

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?

Kombi bakımı, kombinin verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak, enerji tasarrufu yapmak, arızaların önlenmesi ve güvenlik standartlarına uygunluğu sürdürmek açısından önemlidir. Kombi bakımının ne zaman yapılması gerektiği konusunda genel öneriler şunlardır:

Yılda Bir Kez:

Kombi bakımı, genellikle yılda bir kez yapılmalıdır. Bu, kombinin düzenli olarak kontrol edilmesini ve temizlenmesini içerir. Kombi bakımı genellikle yaz veya sonbahar aylarında yapılır, çünkü bu dönemlerde kombi genellikle daha az kullanılmaktadır.

Kombi Sezon Başında:

Kombi bakımını kombi sezonu başlamadan önce yapmak önemlidir. Bu, ısınma sezonu başlamadan önce kombinin performansını kontrol etmek, temizlemek ve gerekli ayarlamaları yapmak için fırsat sunar.

Arıza Durumlarında:

Kombide beklenmeyen bir arıza, ısıtma sorunu veya başka bir performans düşüklüğü yaşandığında, hemen bir kombi servisi tarafından bakım yapılmalıdır. Arıza durumları acil müdahale gerektirebilir.

Garanti Şartlarına Uymak İçin:

Kombinizin garanti şartları, düzenli bakımı öngörebilir. Garanti sürecini sürdürmek ve olası sorunlarda garanti hizmetinden faydalanmak için belirli periyotlarda kombi bakımını yaptırmak önemlidir.

Kombi Kullanımı Yoğunsa:

Kombi yoğun bir şekilde kullanılıyorsa, özellikle büyük bir evde yaşanıyorsa veya sıcak su ihtiyacı fazlaysa, bakım sıklığı artırılabilir. Yoğun kullanım, kombinin daha hızlı aşınmasına neden olabilir.

Yakıt Değişikliği Sonrası:

Eğer kombinizin kullandığı yakıt tipini değiştirdiyseniz, bakım yaptırmak önemlidir. Örneğin, doğalgazdan LPG’ye geçiş yaptıysanız veya tam tersi durum söz konusuysa, kombinin ayarlarının ve performansının kontrol edilmesi gerekebilir.

Kombi Üreticisinin Tavsiyelerine Göre:

Kombi bakım periyodu, kombi üreticisinin önerilerine bağlı olarak değişebilir. Kullanıcı kılavuzunda veya üretici firmanın belirttiği kaynaklarda önerilen bakım periyodu kontrol edilmelidir.

Unutulmamalıdır ki düzenli kombi bakımı, kombinin daha uzun ömürlü olmasına, enerji verimliliğini korumasına ve güvenli bir şekilde çalışmasına katkı sağlar. Bu nedenle, belirtilen periyotlarda kombi bakımını yaptırmak, hem maliyet tasarrufu sağlar hem de güvenli bir ısınma sistemini sürdürmeye yardımcı olur.

Kombi Bakımı Neden Önemlidir? Kombi Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Kombi bakımının gerekliliğini merak edebilirsiniz. Bu nedenle, öncelikle bu konu hakkında bilgi verelim.

Araç kullanırken kapıyı kapatmadan yola çıkar mısınız? Giriş kattaki pencereleri açıp uyur musunuz? Bunları yapmazsınız, elbette! Bu nedenle güvenli değildir. Evde kombi bakımı yapmak da iş güvenliğiniz için çok önemlidir. Kış aylarında yaktığınız kombinizin herhangi bir teknik sorunu varsa, maddi ve manevi olarak çok zarar görebilirsiniz. Düzenli bakımlar, bu tür risklerle karşılaşma olasılığını azaltır.Güvenlik ve yüksek performans için bakım çok önemlidir, bu da enerji tasarrufu sağlar. Bakım ve temizlik aşamaları tamamlandıktan sonra, hasarlı parçalar onarılabilir ya da bakım gerekli düzenlemeleri yapabilir.

Kombi Bakımında Ne Yapılır?

Düzenli kombi bakımı, aslında kombinin çalışıp çalışmadığını kontrol ediyor.  Önce gözle kontrol edilip sesinde, göstergelerinde, elektrik ve gaz bağlantılarında ve genel olarak işleyişinde bir sorun olup olmadığı araştırılır. 

Son olarak, eşanjör ve filtre aksamları kapsamlı bir şekilde temizlenir. Gaz ve sızdırmazlık kontrolü, yanma ayarlarını inceledikten sonra baca kaçağı olup olmadığına bakılır. Yani kombi bakımı, yalnızca cihazınızın parçalarının değil, aynı zamanda bunun bağlantılı olduğu çeşitli araçların da bakımının bir parçasıdır. Hızlı ve etkili bir şekilde bu kapsamlı işi tamamlamak için planlı bir şekilde ilerlemek çok önemlidir. Daha ayrıntılı bir şekilde kombi bakımının aşamalarını inceleyelim.

Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Genel bir kombiniz varsa, temel bakımınızı kendiniz yapmak daha iyidir. Bunun için aşağıdakileri yapın:

  • İlk olarak, kombinizin elektriğini fişini çekerek veya düğmesinden kapatarak kesin.
  • Kombinin tüm vanalarını kapatın.
  • Kombinin suyunu boşaltın. Altına bez ve kova koyun çünkü birden su akabilir. 

Temizlemeye, doğal gaz ve şebeke filtrelerinden başlayın. Çok kirli değilse elinizi musluk altında ovuşturarak yıkamanız yeterli. Kirliyse yumuşak bir diş fırçası ve su ile fırçalayın. Temizlik sırasında kimyasalları kullanmamaya dikkat edin.

Kombiyi açtığınızda ısınan su, tesisat yoluyla radyatörlere ulaşır ve radyatörler yaşam alanını ısıtır. Bununla birlikte, kombinin ısıtılmasını sağlayan eşanjörde bir sorun varsa su ısınabilir. Bu nedenle, düzenli kontrollerde bu aksamın da gözden geçirilmesi gerekir. Eşanjör aksamı kirli görünüyorsa fırça kullanın.

Kombinin sorunsuz ve kazasız bir şekilde çalışması için hava dönüşümünü sağlayan baca kısmı temiz olmalıdır. Bacaklarınızı da temizleyin. Bu sorun ortaya çıkarsa, bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz.

Çalışma sırasında fazla ses çıkarıyorsa, fan motorunun temizlenmesi gerekebilir. Kombinizi bu açıdan da gözden geçirin. Yine de durum böyle olursa, bunun için servise başvurmanız daha uygun olur.

Kombineyi yeniden başlatarak elektrik bağlantılarını kontrol edin.  

Kombi açıkken peteklerin ne kadar ısındığını ve sıcak suyun ne kadar sıcak olduğunu kontrol edin. İsinmiyorsa kombiniz su sızdırabilir.

Yoğuşmalı Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Şimdi yoğuşmalı kombilerin bakımına geçelim. Yoğuşmalı kombiler enerji verimliliğine sahiptir. Yanma sırasında oluşan su buharını yoğuşturarak sisteme geri kazandırarak daha fazla enerji üretir.

Bakım prosedürü, mekanizması nedeniyle biraz farklıdır. Yukarıda saydıklarımıza ek olarak, yoğuşmalı kombi bakımında dikkate alınması gereken hususlar şunlardır:

Yoğuşmalı kombilerin bakımı, öncelikle içinde bulunan genleşme tankını inceler. Genleşme tankı, artan ısı basıncı ve ısıtma sistemi arasında dengeyi korur ve basıncı düşürür, böylece sistem istenilen ısıda çalışır. Basınç göstergesi, devirdaim ve petekler ısınmaz. Alt kısımda su sızıntısı olabilir.

Uzman teknik servis, bu arızayı belirlediğinde genleşme tankında hava seviyesini ölçer ve hava eksikse hava basar. Problem devam ederse membran ya da gövdede bir delinme olabilir.

Eğer oda termostatı varsa, kombi sıcaklığı kontrol eder.

Yoğuşmanın devamlılığı için soğuk su girişinin ve radyatörün temiz olması gerekir. Bu nedenle, bu alanların temizliği de gözden geçirilir ve tıkanma veya pislik varsa giderilir.

Su basıncı kontrol edilir ve gerekli olduğunda ideal seviyeye (1,5-2 bar) ayarlanır.

Exit mobile version