Erol Orkun Turan Blog Genel Nedir? Kripto Para Vergisi Nedir? 2024
Nedir?

Kripto Para Vergisi Nedir? 2024

Kripto para vergisi nedir? Kripto para gelirleri nasıl vergilendirilir detayları ile sizler için güzel bir yazı hazırladık. Kripto para birimlerinin en önemli özelliği, merkeziyetsiz olmalarıdır; bu sistem herhangi bir hükümete veya devlete bağımlı değildir.

Bu, sistemin daha güvenli çalışmasını sağlayan bir unsurdur. Bu yazımızda HangiKredi olarak, geleneksel yatırım araçlarından farklı olan kripto varlıklar hakkında merak edilen her şeyi kapsamlı bir şekilde ele aldık.

Kripto Para Vergisi Nedir?

2008 yılında, bilinmeyen bir kişi ya da grup tarafından Satoshi Nakamoto adını kullanan bir kişi ya da grup tarafından icat edilen Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto para olarak biliniyor. Bir nevi dijital, alternatif ve sanal döviz olarak da bilinen bu elektronik paralar, günümüzde herkes tarafından kullanılabilir bir teknoloji haline geldi. Kripto paralar, matematiğin bir dalı olan kriptografi tarafından oluşturulan dijital unsurlar olup, hem yatırım hem de alışveriş için kullanılabilir. Bu nedenle, söz konusu varlıkların yüksek bir güvenlik sistemi ile korunduğunu ve sahtecilik neredeyse mümkün değil.

Bitcoin’e olan yüksek talep nedeniyle kripto para yatırımcıları hızla arttı. Bu, alternatif coin veya altcoin olarak bilinen çeşitli sanal para birimlerinin piyasada işlem görmeye başlamasıyla sonuçlandı. Günümüzde on binden fazla altcoin var. Kripto para borsasına olan büyük ilgi, siber saldırıların bu teknolojiyi hedef almasına neden oldu.

Ödeme sistemleri ile ilgili en büyük sorun, aynı paranın iki kez kullanılması olasılığıdır. Bu tür durumları önlemek için geleneksel yöntem, araya yapılan işlemlerin kaydını tutan bir merkezî aracı yerleştirmektir. Bu yöntemle tüm sermayeyi kontrol eden bir kişinin bir araya gelmesi güvenilirliği düşürür. Konu merkezsizleştirilmiş olduğu için, kripto paraların dağınık bir ağda işleme girebilmesi için sistemin her bir bileşeninin onaylanması gerekir. Böylece herkes işlemleri görebilir. Kripto Para Vergisi Nedir? 2024

Kripto para transferlerinde göndericinin ve alıcının cüzdan adresleri ile gönderilecek tutar bilgileri girilir. Gönderme veya takas işlemini yapan kişi tarafından doğrulama sağlandıktan sonra sistem onayı da gereklidir. Sanal madenciler, kriptografik bir bulmaca çözerek bu onay işlemini gerçekleştirebilir. Bu nedenle, herhangi bir siber saldırı veya hack girişimi olmadığı sürece herhangi bir tehlike söz konusu olmuyor.

Kripto Paranın Yasal Düzenlemeleri Nelerdir?

Kripto paraların yasal durumu dünya çapında farklı olabilir. Bazı ülkelerin hükümetleri, bu paraların madenciliği, transferi ve takası başta olmak üzere herhangi bir şekilde kullanılmasını yasaklamış durumda. Pek çok ülke, kripto para kullanıcıları için yasal düzenlemeler ve vergi kolaylıkları sunuyor.

Türkiye, Kripto Para Ve Yatırımlara Vergi Uygular Mı?

Türkiye’de kripto para vergilendirme sistemi henüz kesin bir yasal çerçeveye girmemiştir. Bununla birlikte, Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gelir elde etme amacı güden ve sürekli faaliyetlerden elde edilen tüm gelirlerden vergi alınacaktır. Kripto para vergisinin Türkiye’nin gündeminde olduğunu söyleyebiliriz, ancak henüz bir düzenleme yok. 2021 yılında hazırlanan vergi reformu paketi, kripto para borsalarıyla doğrudan ilgili olmasa da internet üzerinden kazanılan kazançların kapsamını önemli ölçüde genişletmiştir.

Türk vergi yasaları kripto varlıklarla ilgili herhangi bir düzenleme içermediğinden, kullanıcıların kafasında soru işareti yaratan çok sayıda sorun var. Verginin kanuniliği ilkesi, vergilendirme için gerekli olan tüm koşulların belirlenmesine dayanır. Kripto Para Vergisi Nedir? 2024Yatırımcıların kripto varlıklardan elde ettikleri kazançlar gelir vergisine tabi değildir. Kripto para vergilendirmesinde söz konusu varlıkların hukuki tanımı temel olacaktır. Kripto para yasası, yapılacak olan tanım ışığında yasalaştırılabilir. 

Kripto paraların muhasebeleştirilmesine ilişkin düzenlemeler pek çok ülkede yoktur. 25 Kasım 2013 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), “Bitcoin’in 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilemeyeceğini ve bu kanun kapsamında gözetiminin ve denetiminin mümkün olmadığını” belirtti. Bu nedenle, ülkemizde kripto paraların muhasebeleştirilmesi Uluslararası Muhasebe Standartları’na bağlıdır. Kripto Para Vergisi Nedir? 2024

Kripto paraların bir emtia olarak kabul edilmesi durumunda, değeri 157 numaralı “Diğer Stoklar” hesabında görülebilir. Türkiye’de yapılan her türlü mal ve hizmet, yürürlükte olan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca katma değer vergisine tabidir. Sonuç olarak, kripto para alım-satımlarında KDV hesaplanmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Kripto üretme, aynı zamanda fiziki maden arama işleminin dijital ortamda gerçekleşen şeklidir. Kripto madenciliği yapan işletmeler, maden arama için muhasebe kayıtlarını düzenleyebilir.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, menkul kıymetleri tanımlıyor. Bunun bir sonucu olarak, paylar, kıymetler, borçlanma araçları ve depo sertifikaları menkul kıymet olarak kabul edilebilir. Kripto paralar bu tanımda yer almıyor. Kripto paraların menkul kıymet olarak değerlendirilmesi bu nedenle söz konusu değildir.

Bir paranın 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca kabul edilmesi için ilgili ülkenin yetkili makamları tarafından piyasaya sürülmesi gerekir. Kripto paralar merkeziyetsiz ve resmî makamlar tarafından piyasaya sürülmedikleri için ülkemiz hukukunda para olarak kabul edilmiyor.

Kripto Para Vergilendirmesi Dünya Çapında Nasıl Uygulanmaktadır?

Kripto paralarla ilgili dünya çapında çeşitli tanımlamalar ve uygulamalar olsa da, vergilendirme konusunda henüz kapsamlı bir sistem yok. Kripto varlıklar, günümüzde birçok uluslararası ticaret sözleşmesinde ödeme olarak kullanılmaktadır. Kripto Para Vergisi Nedir? 2024 Kripto paralara uygulanan vergilendirme sistemleri elbette dünya çapında çok farklı olabiliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Kripto Para Piyasası Vergileri

Amerika Birleşik Devletleri Gelirler İdaresi, kripto paraları “transfer edilebilen sanal para” olarak tanımladı. Kripto paranın alım-satımından elde edilen kâr nedeniyle kripto paranın satışında vergi uygulanması gerekiyordu. Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto paralara vergi uygulanıyor. Tabii ki Amerika Birleşik Devletleri’nde vergilendirilmeyen kripto para işlemleri de var. Örneğin, fonlar nakde çevrilmezse veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlanırsa vermeye tabi tutulmaz.

AB’nin Kripto Para Vergileri

Avrupa Parlamentosu, 2022 yılında kripto para birimlerinin vergilendirilmesini onayladı. Birlik, Kara Paranın Aklanması Direktifi’nde kripto parayı bir takas aracı ve dijital bir değer olarak tanımladı. Kripto Para Vergisi Nedir? 2024 Kripto para vergisi kapsamında İsveç, %30’a kadar varan oranlarda kesinti yapabiliyor. Almanya’da 600 eurodan fazla değere kazanç vergisi uygulanıyor.

Exit mobile version