Şizofreni Hastalığı nedir? Ciddi bir rahatsızlık olan Şizofreni Hastalığı ile alakalı mutlaka bilmeniz gereken önemli bilgiler derledik.
Şizofreni, hastaların sağlıklı düşünmeyi, duygusal kontrolü ve normal davranışı engelleyen ciddi bir beyin hastalığıdır. Bu sorun genellikle yavaş bir şekilde gelişir. Erken tanı ve tedavi, hastalığın ilerlemeden kontrol altına alınması için çok önemlidir.
Contents
Şizofreni Hastalığı Nedir?
Çarpık düşünme, halüsinasyonlar, korku ve paranoya, hastalığın tipik belirtileridir. Media, TV şovları ve filmler şizofreni hastalarını saldırgan ve tehlikeli bir şekilde tasvir etse de gerçekte durum böyle değildir. Şizofrenlerin çoğu şiddete eğilimli değildir ve bölünmüş hallere veya çoklu kişiliklere sahip değildir. Bu hastalar, arkadaşları ve aileleri ile birlikte yaşamlarını sürdürebilir veya tek başlarına tedavi desteği alabilirler.
Diğer birçok psikiyatrik bozukluğa kıyasla, şizofreni, alevlenme ve remisyon dönemleri şeklinde ilerleyen ve hastanın iş ve sosyal yaşamına çok daha fazla zarar veren bir bozukluktur. Hastalık ilerledikçe gerçeği yalandan ayırmanın mümkün olmadığı açıktır. Bu duruma psikoz denir ve en ciddi akıl hastalıklarından biri şizofrenidir. Semptomların şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve kişiden kişiye değişebilir. Bu durumun şiddetini artıran faktörler arasında ilaç almama, uyuşturucu veya alkol kullanımı ve yoğun stres yer almaktadır. Şizofreni Hastalığı Nedir
Şizofreninin Belirtileri Neler Olabilir?
Şizofrenliğin erken evrelerinde, hastanın ailesi ilk olarak bir şeylerin yanlış olduğunu fark edebilir, çünkü diğer birçok bozuklukta olduğu gibi semptomlar hafiftir. Çeşitli duygusal, düşünce ve davranışsal sorunlar, şizofrenliğin belirtileridir. Sanrılar, halüsinasyonlar, kendini ifade edememe ve kaotik konuşma yaygındır. Bununla birlikte, şizofreni belirtileri arasında şunlar yer alır:
Şizofreni hastaları genellikle gerçek olmayan olaylara inanırlar. Bunlar rüyalar veya sanrılardır. Örneğin hastalar, başkaları tarafından kovalandığına, acımasızca sevildiğine, tacize uğradığına veya bir felaketin yaklaştığına dair gerçekçi olmayan düşüncelere veya şüphelere sahiptir.
Halüsinasyon, gerçek olmayan bir şeyi görme veya duyma gibi şizofrenide sık görülen bir durumdur. Şizofreni hastaları, bunları tamamen gerçek olarak görürler ve normal deneyimleri kadar güçlüdür. Halüsinasyonlar herhangi bir şekilde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olanı işitmektir.
Karışık düşünceler ve konuşma, şizofreninin diğer yaygın belirtilerinden biridir. Hastalar konuşurken kendilerini ifade edemezler, sorulara kısmen veya tamamen ilgisiz yanıtlar verebilirler ve anlamsız kelime veya deyimler kullanabilirler.
Şizofreni hastalarında düzensiz davranışlar ve hareketler görülür. Bebeğin hareketi, uyarılma, hedefe odaklanmada zorluk, gereksiz ve aşırı hareket, yön direnci, yön direnci ve uygunsuz ve alışılmadık duruş bazı örnekler arasındadır.
Şizofreniyi Teşvik Eden Faktörler Nelerdir?
Şizofreninin kesin nedeni yoktur. Bununla birlikte, beyin kimyasındaki, genetikteki ve çevresel faktörlerdeki bozuklukların hastalığın gelişmesine katkıda bulunabileceği bilinmektedir. Şizofreni veya başka bir akıl hastalığı öyküsü olan aileler bunu geliştirme olasılığını artırır.
Nörogörüntüleme çalışmaları, şizofreni hastalarının beyin ve merkezi sinir sistemlerinin sağlıklı insanlardan farklı olduğunu göstermiştir. Bu çalışmalar, hastalığın nedenini araştırmak için yapılmıştır. Bazı insanlar, dopamin ve glutamat gibi nörotransmitterlerle ilgili sorunların beyin kimyası ile ilgili sorunlara neden olduğunu düşünmektedir.
Bilim adamları, şizofreni hastalarının sinir sisteminde görülen bu değişikliklerin önemli olup olmadığı konusunda ortak bir karara varamamış olsalar da, şizofreninin bir beyin hastalığı olduğu düşünülüyor ve konuyla ilgili son derece yoğun araştırmalar yürütülüyor.
Şizofreni Teşhisi Nasıl Konulur?
Psikiyatri kliniklerine sevk edilen hastalar, genellikle yakınları tarafından şizofren olduklarını fark ederler. Uzmanlar, şizofreni teşhisini test, tarama ve felç belirtilerini kullanarak koyar, çünkü birçok akıl hastalığı şizofreniye benzer semptomlar gösterebilir.
İlaç bağımlılığı, alkol tüketimi ve bazı ilaçların yan etkileri de hastalığın belirtilerine yol açabileceğinden, sorunun böyle bir nedene bağlı olup olmadığının araştırılması çok önemlidir. Hastanın tanısını belirlemek için fiziksel muayene ve testler, psikiyatrik değerlendirmeler, kan testleri ve görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Bu yöntemler sonucunda şizofreni tanısı almış kişilere, hastalığın şiddetine göre tedavi planlanmaktadır. Şizofreni Hastalığı Nedir
Şizofreni tedavisi: Şizofreni, yaşam boyu tedavi gerektiren kronik bir durumdur. Bununla birlikte, semptomların büyük ölçüde ortadan kaldırılması için antipsikometik ilaçlar kullanılır. Tedavi antibiyotiklerden oluşur. Şizofreni Hastalığı Nedir Bu ilaçların beyindeki nörotransmitter dopamine üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.
İlaç tedavisinin temel amacı, hastalığın neden olduğu semptomları ortadan kaldırarak bireyin sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak daha sağlıklı bir yaşamına daha yakın yaşamasına yardımcı olmak için hastalığın semptomlarını hafifletmek için bir araç sağlamaktır. Şizofreni ile başa çıkmak bir ömür boyu sürer. Sonuç olarak, başka bir hedef, mümkün olan en düşük dozda ilaç kullanımını sürdürmektir. Psikiyatrist, gerektiği zaman ilaç türü, dozu ve kullanım sıklığını değiştirebilir. Ayrıca antidepresanlar ve anksiyolitikler birlikte kullanılabilir. Bu tür ilaçların tam olarak etki etmesi, otuz dört hafta kadar sürebilir.
Hastalar, ciddi yan etkilerinden dolayı tedavi amaçlı ilaçları tercih etmezler. Bu noktada, hastanın tedaviye katılma isteği göz önüne alındığında, ilacın enjeksiyon yoluyla verilmesi daha uygun olabilir. Hastanın ilaç tedavisine ek olarak daha sağlıklı bir yaşam sürmesi, kişiye özel terapi, aile terapisi, mesleki rehabilitasyon ve sosyal beceri eğitimi gibi ek tedavilerle mümkündür. Şizofreni hastaları doğru tedavi ve düzenli takip bakımı alırsa, normal ve sağlıklı insanlar gibi başarılı ve üretken bir yaşam sürdürebilirler.
Şizofreni, karmaşık bir mental sağlık durumudur ve bir kişiye şizofreni tanısı konulabilmesi için genellikle belirli kriterlerin karşılanması gerekir. Şizofreni Hastalığı Nedir Şizofreni tanısı koyma süreci genellikle uzman bir mental sağlık profesyoneli tarafından yapılır. Bu kişiler arasında psikiyatristler, psikologlar, klinik sosyal hizmet uzmanları veya ruh sağlığı hemşireleri bulunabilir.
Şizofreni tanısı için genellikle aşağıdaki temel adımlar izlenir:
Klinik Değerlendirme:
Uzman bir mental sağlık profesyoneli, bireyin semptomlarını değerlendirmek için klinik görüşmeler yapar. Bu görüşmelerde, bireyin genel mental sağlık geçmişi, aile öyküsü, yaşam şartları ve semptomları hakkında detaylı bilgiler alınır.
DSM-5 Kriterleri:
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayımlanan Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5), şizofreni tanısı koymak için kullanılan kriterleri içerir. DSM-5 kriterlerine göre, bireyin belirli semptomları belirli bir süre boyunca deneyimlemesi gerekmektedir.
Semptomların İncelemesi: Şizofreni Hastalığı Nedir
Şizofreni tanısı, genellikle pozitif (örneğin, halüsinasyonlar, sanrılar), negatif (örneğin, sosyal çekilme, az konuşma) ve bilişsel (örneğin, düşünce bozuklukları) semptomların incelenmesiyle yapılır.
Başka Nedenlerin Elemesi: Şizofreni Hastalığı Nedir
Şizofreni tanısı konmadan önce, diğer psikiyatrik bozukluklar, nörolojik durumlar veya madde kullanımının neden olabileceği semptomların ekarte edilmesi önemlidir.
Objektif Testler ve Araştırmalar:
Bazı durumlarda, kan testleri, görüntüleme testleri veya diğer objektif testler kullanılabilir. Ancak, şizofreni tanısı genellikle klinik değerlendirme temelinde konur.
Şizofreni tanısı koyan bir uzman, bireyin durumunu değerlendikten sonra uygun tedavi planını geliştirmek ve yönetimini sağlamak üzere çalışacaktır. Her durum özeldir ve tedavi genellikle bireysel ihtiyaçlara ve semptomlara yönelik olacaktır. Şizofreni Hastalığı Nedir
Leave feedback about this